Konsylium24

Dusza. Czy naprawdę: spiritus flat ubi vult et quo modo vult?

Luźne dyskusje

PV:

Ogólnie jest wakacyjnie, sezon ogórkowy, miło..

Proponuję dla wprawy - kontemplacyjnie, refleksyjnie lub napastliwie (jak to anakonda, chętnie by ujadła) - co Państwo sądzicie o duszy?  Określone pakiety znaczeniowe nt duszy znajdujemy w każdej (?) religii, skądinąd etymologia słowa religia zakłada wiązanie określonymi dogmatami swoich wyznawców.

Chcę zapytać, czy w swojej praktyce czy innych zdarzeniach zastanawiali się Państwo nad duszą np podczas stwierdzania zgonu, po śmierci kogoś bliskiego, po dodatnim teście ciążowym, poronieniu, otrzymanej wiadomości o niedawnej śmierci bliskiej osoby?

Ja miałam nieraz nieodparte wrażenie, że czuję obecność bliskiego zmarłego obok siebie, przez czas jakiś i potem jeszcze. Jest też teoria, związana z wiarą w reinkarnację, o kolejnych wcielaniach się duszy, która czeka sobie w międzyczasie w jakimś kosmicznym zakątku. Podobno wiarygodne opowieści pacjentów po skutecznej reanimacji zawierają opisy obserwacji swego ciała z góry itp. Podobno ważąc ludzi przed i po zgonie uzyskiwano różne wartości pomiaru? Podobno...

Czy ten szum informacyjny nt duszy da się jakoś uporządkować? Starajmy się jednak być racjonalistami nie dogmatykami.

no access

Access to the content of the website only for logged in doctors

LOGIN